Bra Att Veta
Kronobäcks Veterinärklinik

Här listar vi några svar som kan besvara frågor du har.

Bra Att Veta

Här nedanför går vi igenom saker som vi tycker är bra att veta. Om du fortfarande har frågor får du gärna ta kontakt med oss.

Vid vilken ålder kan mitt djur kastreras?

Katter

Katter kan kastreras från 6 månaders ålder, detta gäller både hon- och hankatter, förutsatt att testiklarna är belägna i pungen. Vi förskriver inte P-piller för honkatter.

Kaniner

Kaniner kan kastreras från 6 månaders ålder, detta gäller både hon- och hankaniner, förutsatt att testiklarna är belägna i pungen. Detta kan ske lite olika fort beroende på ras.

Hanhundar

Hanhundar som ska väga under 20 kg i vuxen ålder kan kastreras redan från ca 6 månaders ålder. Har du en storvuxen ras som ska väga minst 20 kg i vuxen ålder, rekommenderar vi att man väntar till minst 1 års ålder då det finns ett samband mellan tidig kastration och bentumörer.

Tikar

Om tiken ska väga under 20 kg i vuxen ålder kan man kastrera redan efter första löpet. Om tiken ska väga över 20 kg i vuxen ålder rekommenderar vi att tiken är 1 år gammal eller efter första löpet över 1 år.

SKK-röntgen

Detta innebär en röntgenundersökning av höftleder och ibland också armbågsleder.

Denna undersökning görs mellan 12–18 månaders ålder, gå in på SKK:s hemsida för att se vad som gäller för just din ras.

Din hund kommer att få sedering inför röntgen och det är därför bra om din hund fastat de senaste två timmarna. Remiss för röntgen skapar Ni själva på SKK:s hemsida.

Progesteronprov

Detta är ett blodprov som utförs för att kunna bedöma när det är bäst tidpunkt att para sin tik. Ibland behöver provtagningen upprepas med någon dags mellanrum. Ring oss för mer information kring detta.

Vilka typer av operationer erbjuder ni?

Vi erbjuder de allra flesta mjukdelskirurgiska ingrepp. Detta innebär kastrationer, hudtumörer, enklare och svårare hudplastiksingrepp, i stort sett alla bukhåleingrepp, både planerade och akuta. Detta kan innebära till exempel magomvridning, kejsarsnitt, blödning i bukhålan, vildsvinsskador med perforation till buken, urinstensoperationer och mycket mer.

Vi gör i nuläget ingen ortopedisk kirurgi, mer än amputationer/caputresektioner. Detta hoppas vi dock kunna bistå med framöver. Vill ni veta mer om en specifik operation, och önskar en prisuppgift så ring eller mejla oss.

Hur förbereder jag mitt djur för en planerad operation?

Hundar och katter ska fastas (gäller ej vatten) två timmar innan ankomst till kliniken. Kaniner och mindre djur skall inte fasta alls, utan snarare äta så mycket som möjligt för att bibehålla tarmmotoriken och glöm inte att lämna med hö till din kanin.

Hundar får mycket gärna badas kvällen innan i ett klorhexidinbaserat schampo. Vi har engångsdoser att sälja om man inte vill köpa en hel flaska.

Normalt sett lämnas patienten in mellan 8–9 på morgonen, och hämtas efter överenskommelse. Finns det speciella önskemål, till exempel att djurägaren vill vara närvarande vid sedering och uppvak, så ordnar vi det. Låt oss veta om ni har några speciella önskemål.

Tandåtgärder

Vi utför i stort sett all typ av tandvård, förutom rotfyllning. Vi tar emot katter, hundar, kaniner och mindre gnagare. Vi tar även emot fåglar och sköldpaddor för näbb-/kloslipning. Vi utför inte munhåleåtgärder på häst.

Vi har en fullutrustad tandsal med inhalationsnarkos, tandröntgen och dentalunit.

Förebyggande vård

Vi erbjuder hälsokontroller, seniorkontroller, besiktning av valpar/kattungar och även äldre djur. Vi kan besiktiga hästar (beroende på hästens värde). Vi har i stort sett alla typer av vaccin hemma för katt, hund, häst och kanin.

Ultraljud

Vi erbjuder fosterdiagnostik, akutundersökningar av buk/livmoder/bröstkorg, samt även mer utvidgade ultraljud av bukhålan på hund och katt, och även i viss mån på mindre djur.

Vi utför fullständiga hjärtultraljud men erbjuder dock ännu ej HCM-scanning.

Dräktighetsundersökning

Vi utför dräktighetsundersökning med ultraljud från dygn 28, och med röntgen kring 45–50:e dygnet. Vi har även börjat att dräktighetsundersöka lite mindre djur såsom kaniner. Vi dräktighetsundersöker inte hästar.

Tar ni emot exotiska djur?

Vi har mycket god kunskap om kaniner, marsvin, mindre gnagare och vissa typer av fåglar. I övrigt så försöker vi göra vårt allra bästa och säger i stort sett inte nej till någon typ av patient i akuta situationer.

Tar ni emot hästar?

Vi tar emot hästar för mindre åtgärder som kan utföras på kliniken. Vaccination sker i transporten, och andra åtgärder sker utomhus när vädret tillåter. Exempel på detta kan vara mindre sårskador, spolning av tårkanaler, borttagning av nybildningar och liknande. Vi har dock ingen ambulerande verksamhet, utan allt utförs på kliniken.

Vi kan skicka träckprov för analys, och vi kan även skriva ut lämpligt avmaskningsmedel om ni redan har en träckprovsanalys.

Remisser

Vi tar emot remisser för kirurgiska ingrepp, bukultraljud och hjärtultraljud, provtagningar, röntgen, tandåtgärder med mera. De patienter som vi behöver remittera vidare för ortopedisk åtgärd eller stationärvård remitteras dit djurägaren önskar. Vi för en dialog kring detta om/när det blir aktuellt.

Är ni en remitterande klinik, kontakta oss via mejl. Är det brådskande är ni välkomna att ringa!

Sista vilan

Vid avlivning, såväl akut som planerad, strävar vi efter att ge Er och djuret en så lugn och stillsam upplevelse som möjligt. Vi försöker att boka avlivningar när det är lite lugnare på dagen, och vi tar gärna in er via egen ingång på vår baksida. Vi har två undersökningsrum som har en separat bakre ingång. Om vädret tillåter och om Ni önskar, kan vi även vara utomhus eller i bilen. Det går bra att betala med swish eller kort på rummet, så att Ni inte behöver passera receptionen.

Väljer Ni en separat kremering, får ni en urna med enskild aska tillbaka inom 2-3 veckor. Ni får ett meddelande när urnan finns hos oss att hämta. Standardurna med gravering ingår vid separat kremering, men möjlighet till bambuurna med gravering finns och glasskulptur innehållandes en liten del av ert djurs aska. Fråga gärna oss för mer information. Väljer Ni en allmän kremering, kremeras Ert djur tillsammans med andra djur. En liten del av askan sprids på en vacker minnslund.

Företaget vi använder oss utav vid hjälp med kremering heter Djurum och har sin anläggning samt minneslund strax söder om Jönköping. Ta en titt på deras hemsida för mer information om kremeringsprocessen och vad ni kan välja vid separat kremering.